2010. február 2., kedd

Vigyázat! Új módszerekkel...., a Módszer kibővült!!!!!

Vigyázat! Új módszerekkel dolgozik a lakásmaffia
Az értékbecsléshez köthető módszerrel elviekben nem követnek el bűncselekményt.


A lakásmaffia tagjai újabbnál újabb ötlettel állnak elő, hogy a legrászorultabbakat sarcolják. A legújabb, az értékbecsléshez köthető módszerrel elviekben nem követnek el bűncselekményt, vagy legalábbis nehéz bizonyítani, hogy valóban csalni akartak.

Az ingatlanbűnözésnek egyre és egyre több formája ismert. A legelterjedtebb módszer, amikor az elkövetők kibérelnek egy lakást vagy kinéznek egy értékes építési telket, s azt hamis szerződés segítségével átíratják főleg hajléktalanok vagy fiktív személyek nevére, majd értékesítik.

Egy másik lehetőség, amikor a kibérelt vagy kinézett ingatlan földhivatali nyilvántartása alapján a valódi tulajdonos adataival hamis okiratokat készítenek, és ezt követően adnak túl a lakáson, házon, földterületen.

A harmadik forma - amit a köznyelv ténylegesen ingatlanmaffia névvel jelöl -, amikor az elkövetők beteg, nyugdíjas, alkoholista, kábítószer-fogyasztó, vagy más okból a társadalom szélére sodródott személyeket kutatnak fel, és (rábeszéléssel vagy éppen erőszakkal) őket veszik rá, hogy adják el, írassák át a lakásukat. A megszerzett pénzt persze elveszik az áldozattól, akinek aztán le is út, fel is út.

Németh Tamás ingatlanszakértő tapasztalatai szerint a lakásmaffia immár egy újabb módszert is alkalmaz, méghozzá a tapasztalatok szerint egyre gyakrabban.

„Napjainkban a munkanélküliség növekedése és az erkölcstelen banki tranzakciók következményeként egyre több az eladó lakás. A hirdetésekre ingatlanbefektető cégnek álcázott kft.-k jelentkeznek, és telefonon azt mondják az eladónak, hogy a cégük vagy valamelyik általuk képviselt befektetőcsoport pontosan az általa kínáltnak megfelelő ingatlant szeretne vásárolni. Ígéretük szerint az üzlet 90 százalékos biztonsággal megvalósul. A válság miatt szerencsétlen helyzetbe került, a lakását már több hónapja áruló, így eléggé kétségbeesett eladó persze nagyon megörül a hívásnak, és utolsó szalmaszálként kapaszkodik a megmentő ígéretbe”.

Németh Tamás szerint a telefonálók ezt követően közlik az eladóval, hogy ők és a vevőik csak és kizárólag az általuk küldött értékbecslő szakértői véleményét hajlandók elfogadni. Az adásvétel feltételeként támasztott saját értékbecslésnek persze költsége is van, általában 40-50 ezer forint, a tulajdonos azonban úgy van vele, hogy ennyit még mindenképpen áldoz a remélt üzletre.

„A tapasztalat szerint sok eladó ugyanis kapaszkodik az általa megjelölt, gyakran irreálisan magas eladási árba. A legtöbbjük így inkább kifizeti a szóban forgó összeget, mintsem hogy több százezer forinttal olcsóbban adja el a lakását. Áll az alku, a jólelkű cégek pedig megküldik a megállapodást és a megbízási szerződést az eladó címére, melyet a tulajdonos 15 napon belül köteles kitöltve visszaküldeni”. A szakértő úgy gondolja, hogy a rövid határidővel a kft. a saját korrektségét és az üzlet komolyságát akarja sugallni.

„Csakhogy az iratok nem tartalmazzák már azt a pontot, amire az eladó tulajdonképpen ráharapott, vagyis, hogy a kft. kötelezettséget vállal a vásárlásra. Amire kötelezettséget vállal, az csak értékbecslés, és ezt el is végzi. Az értékbecslők általában Budapestről érkeznek a vidéki városokba, naponta akár tíz-tizenöt helyre elmennek, azaz ilyenkor akár 500-750 ezer forintot is bezsebelnek. Az iratok tanúsága szerint az értékbecslés 30 napon belül készül el. Ez alatt az idő alatt több ezer hiszékeny embert vernek át. Addig sem buktatja le őket senki. Az értékbecslés egyébként náluk általában egy egyetlen oldalas formanyomtatvány, a kitöltése pedig pár perces munka. És persze kibúvója is van a cégnek, hiszen az értékbecslést elvégezte, a beszedett összeg így jogos. Ráadásul, a biztonság kedvéért az értékbecslésben nagyon alacsony, nyomott árat jelölnek meg, hogy az eladó nehogy véletlenül mégis nekik akarja eladni az ingatlant. (Egyébként viszont teljesen lényegtelen, hogy milyen összeget tüntetnek fel, mert, mint arról már szó volt, a szerződés tárgya nem a vétel, hanem csupán az értékbecslés elkészülte.) Az akció során nem történik tehát bűncselekmény, csak egy, az emberi hiszékenységre épülő, jól jövedelmező üzlet” - fogalmazott Németh Tamás.
S hogy mit tehetnek, tegyenek az ingatlanukat eladni akarók? Nos, a szakértő szerint a biztonságos értékesítés okán forduljanak helyi ingatlanirodához, ha pedig a fent leírt módszerrel találkoznak, akkor az őket megkereső szakembernek javasolják azt, hogy az ingatlan értékbecslési díját utólag vonják le az eladás nyomán befolyó pénzből.

„Kötve hiszem, hogy a jelentkező cégek ilyen feltétellel is belemennek a korrektebb - a bankok által is alkalmazott – ügyintézésbe”. A végrehajtó irodák mostanság akár 2-3 lakást is elárvereznek naponta, s a befektetők itt a piaci ár akár 70 százalékáért is tudnak jobbnál jobb ingatlanokat vásárolni. Ők nem is vesznek ennél drágábban ingatlant, a csalóknak azonban semmi sem drága.

naplo-online.hu

Nincsenek megjegyzések: