2011. március 25., péntek

Az eltartási szerződés, - avagy, a RABLÁS magas fokon

Eltartási szerződést kötött 91 éves szomszédjával a volt pénzügyminiszter



Kinőtte négyszáz négyzetméteres budai villáját Oszkó Péter. Ezt onnan tudjuk, hogy a volt pénzügyminiszter az idén eltartási szerződést kötött telekszomszédjával, a 91 éves G. Jánossal. Az Oszkóék által készíttetett értékbecslés alapján az idős ember 67 millió forintra taksált – az örökösök szerint 120-150 milliót érő – ingatlanának tulajdoni lapjára így új bejegyzés került. Ezen már Oszkó felesége a tulajdonos. Az idős ember halála után az ingatlan Oszkóékra száll. Cserébe a volt pénzügyminiszter állandó felügyeletet biztosít az idős férfinak, fizeti a rezsit, gondoskodik az ellátásáról. A bejárónőt viszont – akihez ragaszkodik az „eltartott” – már G. Jánosnak kell fizetnie, akinek futja erre, mivel bankszámláján nyolcvanmillió forint van. Apró szépséghibája a történetnek, hogy a reménybeli örökösök szerint a tartási szerződés megkötésekor Oszkóék vélhetően rosszhiszeműen jártak el, kihasználták G. János pszichés állapotát, hogy jogtalan haszonra tegyenek szert. „A szerződés aláírására nagybátyámat csakis irreális félelmei kihasználásával vehették rá” – mondta lapunknak a család képviselője. Az ügylet miatt feljelentést tettek az ügyészségen.

A család szerint Oszkó Péter már korábban szemet vetett az ingatlanra. „Évekkel ezelőtt tízmilliót, tavaly ötvenmillió forintot ajánlott érte – mondta az örökösök képviselője –, de a nagybátyám nem adta el. A bajok tavaly nyáron kezdődtek, amikor nagybátyám elesett, s azóta a családból valaki mindig mellette volt. Pszichés állapota is folyamatosan romlik, ami abban is megnyilvánul, hogy a pénz értékét nem tudja már felfogni. Volt, hogy egy nap többször is kihívta a mentőket, s 50-60 ezer forintot adott nekik alkalmanként. Elkezdte szórni a pénzt, néhány hónap alatt a bankszámláján lévő összeg tízmillió forinttal csökkent, s attól rettegett, hogy a nyolcvanmillió forintja nem lesz elegendő a megélhetéséhez. A háziorvos is észlelte a bajt, kezdeményezte, helyezzék gondnokság alá a nagybátyámat, s az elmeorvosi szakvélemény – amelyet már a gyámhivatal készíttetett el – alapján tavaly novemberben meg is kezdődött az eljárás.”

Tavaly decemberig a család felügyelte az idős embert, januártól azonban már a felső szomszéd gondoskodik róla. A felső szomszéd, vagyis Oszkóék. „Csak később tudtuk meg, hogy januárban a nagybátyám meghatalmazott egy ügyvédet, járjon el az ügyében. Ez az ügyvéd bement a gyámhivatalba – folytatja a család képviselője –, ott érdeklődött az ügy állásáról. Annyit tudunk, hogy ezután szintén az ügyvéd jött érte, majd megkötötték vele a tartási szerződést. Azóta a nagybátyámtól tudom, hogy a gyámhivatal a bankszámláját zárolta, de az ingatlannal kapcsolatosan ilyen biztosítéki intézkedésre nem került sor. Ez a tulajdoni lapból is látszik, hiszen Oszkó Péter feleségének nevére bejegyezték a tulajdonjogot.”

G. János gondnokság alá helyezéséről a bíróság dönt, az első tárgyalás április 14-én lesz. A gyámhivatalnak módja lett volna arra, hogy – a bírósági ítéletig – ideiglenes gondnokot rendeljen ki, aki eljárhatott volna G. János képviseletében. Ezt azonban a hivatal nem tartotta szükségesnek a november 15-én megkezdődött eljárásban. Szerettük volna megtudni, miért, de Ikladiné Petres Veronika, a II. kerületi gyámhivatal vezetője lapunkkal közölte, konkrét ügyben nem adhat felvilágosítást. „Oszkóék ezt a joghézagot használták ki – véli a reménybeli örökösök képviselője –, hiszen a nagybátyám cselekvőképességét kizáró gondnokság alá helyezését csak a bíróság mondhatja ki. Addig az aláírását akkor is el kell fogadnia a földhivatalnak, ha ennek megállapítását maga a gyámhivatal kérte az elmeszakértői véleményre hivatkozva.”

A jogszabály szerint, ha a bíróság cselekvőképességet kizáró gondnokság alá helyez egy személyt, akkor annak jognyilatkozata semmis, a nevében a gondnoka jár el. Oszkóék ezt az űrt használták ki – hisz G. Jánosnak egyelőre nincs gondnoka.

Megkerestük Unger Anitát, Oszkó Péter feleségét, aki a következőket mondta: „Folyamatosan egyeztettünk az önkormányzattal. Minden törvényesen történt. Ennél többet nem kívánok mondani.”
forrás: Magyar hírlap

Nincsenek megjegyzések: