2009. december 16., szerda

FELHÍVÁS CSATLAKOZÁSRA

Felhívás csatlakozásra

Akiben egy kicsit is él a társadalom és embertársai iránti felelősség, egy jobb világ iránti igény, az kezdeményezésünk mellé áll. Felhívunk minden felelősen gondolkodó embert, társadalmi szervezetet, hogy csatlakozzon hozzánk a bankok elleni közérdekű perben.
Az Otthon - és Érdekvédők Magyarországi Szövetsége közérdekű pert indít, mert a bankok, az állam, és a parlamenti pártok semmilyen komoly lépést nem tesznek annak érdekében, hogy a banki kölcsönügyekben a tisztességes polgárok közötti kölcsönügyletekhez hasonló feltételek alakuljanak ki. Nem nevezhető ugyanis tisztességesnek, a havi 3o-60%-os, vagy annál több nyereség. Ugyancsak tisztességtelen a polgári jogban foglalt feltételek figyelmen kívül hagyása: pl. megfelelő előzetes tájékoztatás hiánya, az egyoldalú szerződésmódosítás korlátait jelentő, nyilvánvalóan egyoldalú előnyök kikötésének tilalmáról történő tájékoztatás. Tisztességtelen, olyan szolgáltatásokért a kamaton kívül díjat felszámolni, amely a bank más szolgáltatásainál evidens, de a kölcsönügyletek esetében törvénysértő, mert a kölcsön egyetlen ellentételezése a kamat, amely külön meghatározásra került, így további ellenszolgáltatás kérése törvényellenes. A közérdekű per során a társadalmi szervezetek mint felperesek azt kérik a bíróságtól, hogy az alperesként feltüntetett bankok általános szerződési feltételei egy részét nyilvánítsa tisztességtelennek és azokat semmisítse meg. Kötelezze továbbá a bankokat, hogy a bíróság ítélete szerint minden adósa szerződését annak szellemében változtassa meg. Ha a bíróság az Általános Szerződési Feltételek - hivatalos nevén Üzletszabályzatok - törvénysértő pontjait megváltoztatja, az azt jelenti, hogy azok semmisek, így azokat a szerződés megkötésének időpontjától kezdődően alkalmazni kell. A perben kérjük a végrehajtások felfüggesztését is. Perünk célja, a kölcsönszerződések - itt elsősorban a devizaalapú szerződésekre gondolunk - eredeti árfolyam alkalmazása szerinti további teljesítésének lehetősége, az ezen az alapon történő elszámolás, továbbá a tisztességes polgárok közötti kölcsönszerződésekben nem szokásos, kamaton kívüli egyéb, úgynevezett sallangköltségek eltöröltetése.
Amennyiben egyetért a fent megfogalmazott jogos igényeinkkel, aláírásával csatlakozzon hozzánk, hogy minél többen adjunk hangot a társadalmi igazságtalanságnak és teremtsünk tisztességes feltételeket mindennapi banki ügyleteink terén.

"Fehér kéményseprők" Dabasi Tamás Elnök
www.feherkemeny.hu
dabasit@airplanet.hu

S AJ T Ó M E G H Í V Ó