2010. január 8., péntek

Zsarolnak a bankok? 15 ezren vesztették el otthonukat

Zsarolnak a bankok? 15 ezren vesztették el otthonukat
30 bankot perelt be egy ügyvéd és több civil szervezet.

20 per előkészítése még zajlik. Czirmes György ügyvéd az ATV

20 per előkészítése még zajlik. Czirmes György ügyvéd az ATV Egyenes Beszéd című műsorában elmondta, a bankok üzletszabályzatának bizonyos pontjai törvénysértőek, pervesztés esetén a pénzintézeteknek 4 millió ember hitelszerződéseit kell majd módosítaniuk. Hozzátette, a felügyeleti szervek szerintük nem vették észre ezeket a hibákat, nevezetesen a pénzintézeti törvény és a polgári törvénykönyv bizonyos passzusainak megsértését.

Dabasi Tamás, az Otthon- és Érdekvédők Szövetségének elnökségi tagja azt mondta, azt szeretnék elérni, hogy a pénzintézetek ne módosíthassák egyoldalúan a hitelszerződéseket és ne tehessenek senkit utcára azért, mert egy-két havi törlesztőrészlettel elmaradt. Szerinte sem a magatartás kódex sem az áthidaló hitel nem segít az adósoknak.

Megjegyezte, az áthidaló kölcsönt a pénzintézeteknek 2008 szeptember 1-től kötelező biztosítaniuk, ám azóta 15-20 ügyfél vette csak igénybe ezt. Dabasi Tamás úgy véli, azért, mert a bankok a saját újrakezdési hiteleiket kényszerítik rá az ügyfelekre, akár a kilakoltatással való zsarolással is.

A szervezet szerint a válság óta legalább 15 ezer ember veszítette el otthonát Magyarországon.

atv.hu
http://atv.hu/penztarca/20100107_felkesz_egyenes_beszed_bankper