2010. január 27., szerda

Tasnádi a bajba jutottak otthonára pályázik - télen is elárverezik a fejük felől a házat

Nem kegyelmez a karvalytőke: a törvény szerinti téli kilakoltatási tilalom ellenére szerdán megkezdődött 84 adósságcsapádba került ember otthonának dobra verése. Sajtóinformációk szerint a bajba jutottak kisemmizését a háttérből Tasnádi Péter irányítja. Egy budapesti árverésen rendőrök igazoltatták a tiltakozókat, ám a közismert maffiózó, aki megfenyegetett egy fotóst, szabadon távozhatott.

Mindenkit igazoltattak a kiérkező rendőrök egy fővárosi árverésen, mert többen tiltakoztak a kilakoltatási moratórium alatti időszakban megtartott ingatlanárverés ellen – közölte Dabasi Tamás, az Otthon- és Érdekvédők Magyarországi Szövetségének alapító tagja.

A szövetség egyik alapítója, aki maga is részt vett az árverés elleni tiltakozásban, és ott volt a rendőri igazoltatások helyszínén – az Árverező Ház (ÁH) Zrt. helyiségében – elmondta, hogy 84 ingatlan árverezése folyt, s a tiltakozók ezt szerették volna megakadályozni.

Dabasi Tamás elmondta: a törvények értelmében Magyarországon csak a bírósági végrehajtók – kezükben a megfelelő bírósági végzéssel –, valamint az APEH árverezhet ingatlanokat.

Ez alól csak akkor van kivétel, ha az árverezőnek a földhivatal által bejegyzett tulajdonjoga van – hangsúlyozta.

A jogvédő azt is kiemelte: ebben az időszakban (december 1-jétől március 1-ig) kilakoltatási moratórium van érvényben, így ez idő alatt törvénytelen ilyesmit végezni.

Alattomos záradék a szerződésben

Az Árverező Ház Zrt. megbízásának nem része a kilakoltatás, és erre jogköre sincsen – mondta Orbán Péter, a társaság vezérigazgatója, aki szerint a kilakoltatási moratórium a bírósági végrehajtásra vonatkozik, cége viszont egy 2003-as kormányrendelet alapján bíróságon kívüli végrehajtást bonyolít.

Hozzátette: ezt csak akkor vehetik igénybe a bankok, ha ebben az adóssal egy szerződésben megállapodtak. (Vagyis, aki a jövőben a karvalytőkés bankoktól vesz fel kölcsönt, kétszer is nézze meg, szerepel-e hasonló kitétel a szerződésben. - Barikád)

"Ki vagy, te kutya, letépem a fejed!"

Az árverésen inzultus érte Burger Zsoltot, a Magyar Hírlap fotósát, akit a lap közlése szerint „berángatta egy szobába, megfenyegette és fényképezőgépe memóriakártyájának átadására kényszerítette Tasnádi Péter”.

Mint írták: az érdekvédők által jogtalannak tartott licitáláson a sajtó képviselői is megjelentek, köztük a lap tudósítója és fotósa, aki felvételeket készített a „láthatóan bennfentesként viselkedő, a folyamatokat egy külön szobából dirigáló Tasnádiról”.

A közlemény szerint "Tasnádi Péter berángatta a fotóst a helyiségbe, ahol embereivel körülvéve arra kényszerítette, hogy adja át a fényképezőgép memóriakártyáját, rajta a képekkel". Az incidensnek – mint írták – Éliás Ádám, a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetségének elnöke és a sajtó több képviselője vetett véget, akik kiszabadították Burger Zsoltot a szobából.

Mikor azt hitték, hogy a szobában verekedés van, a VÉSZ benyomult a helyiségbe, ekkor fenyegette meg Tasnádi Péter a mozgalom vezetőjét. Többek között azt mondta: "ki vagy, te kutya, letépem a fejed".

Éliás Ádám a Független Hírügynökség kérdésére elmondta, hogy feljelentést tesz a halálos fenyegetés miatt. Egyúttal az árverés ellen is kifogást emelnek, amely így érvénytelen lesz.

A közleményben írtak arról is, hogy időközben rendőrök érkeztek a helyszínre, ám ők a memóriakártyát nem szerezték vissza, és Tasnádi Pétert is hagyták szabadon távozni.

A Károly körúti árverésen történtek megnyugtató tisztázása végett a rendőrség garázdaság gyanúja miatt eljárást indít – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság. (Hogy ki ellen, azt nem tették hozzá, ám nem lennénk meglepve, ha végül a fotósnak kellene tisztáznia magát a vádak alól. - Barikád)

Hiába a hideg, nincs kegyelem

Az elmúlt napokban a hideg a mínusz húsz fokot is elérte hazánk egyes területein. S bár a törvény kimondja: december 1. és március 1. között nem lehet az embereket kitenni az utcára, egy árverezőház, weblapjának tanúsága szerint, a szerdai napra – tehát a tiltott időszakon belül – 84 család otthonát hirdette meg árverezésre. Az akcióra az árverezőház budapesti központjában került sor, ám az ingatlanok az ország különböző településein találhatók, Pilistől egészen Debrecenig.

Dabasi Tamás, az Otthon- és Érdekvédők Magyarországi Szövetségének (OÉMSZ) alapító tagja lapunknak elmondta, számos szabálytalanság, törvénytelenség kísérte az eddigi kilakoltatásokat is. Felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg Magyarországon csak az önálló bírósági végrehajtónak – jogerős bírósági végzéssel a kezében – és az adóhatóság végrehajtóinak van joguk a kilakoltatáshoz.

Dabasi Tamás úgy fogalmazott, a különféle faktoring és árverező cégek üzletszerűen fosztják meg az embereket otthonaiktól úgy, hogy a különböző szolgáltatóktól és bankoktól megveszik a tartozásokat, s a lehető leggyorsabban – hogy az adósnak lehetősége se legyen lépni – elárverezik az ingatlanokat.

A szakember figyelmeztetett: ezeknek a cégeknek csak akkor van joguk a kilakoltatáshoz, árverezéshez, ha az ingatlan – jelen esetben mind a 84 – a tulajdonukban van, illetve ha az adósok kifejezetten ezzel bízták meg őket.

dunatv.hu - magyarhirlap.hu - Független Hírügynökség - barikad.hu

2010. január 26., kedd

X, XVIII , XIX , XX, ker. Lehet, van mit kutatni? Lehet ott még több hasonló ügy is !?

X, XVIII , XIX , XX, ker. Lehet, van mit kutatni?
Lehet ott még több hasonló ügy is !?


Miért nem tett feljelentést a szocialista polgármester?

Közokirat-hamisítás miatt állították bíróság elé Budapest XIX. kerületének egykori SZDSZ-es polgármesterét, Lévay Leventét a múlt héten. A vádlott és társai ellen évekkel ezelőtt azért indult nyomozás, mert a gyanú szerint részt vett több XVIII. kerületi önkormányzati lakás bérleti jogának cseréjében. A fővárosi ingatlanokért 2003-ban és 2004-ben több alkalommal is ugyanazt a Heves megyei Kömlőn lévő telket ajánlották föl.
Lévai István Zoltán, a Fidesz XVIII. kerületi frakciójának vezetője keddi sajtótájékoztatóján elmondta: az ügy 2003 óta tart, de csak most kezdte tárgyalni a bíróság. Az ügy három vádlottja közül kettő időközben már meghalt, csakúgy mint a ingatlancseréket ellenjegyző ügyvéd, az önkormányzat illetékes osztályának akkori vezetője, illetve az egyik károsult is. Mint mondta: a múlt hét szerdai tárgyalás után most azzal a kéréssel fordultak a Fővárosi Főügyészséghez, hogy vizsgálják felül az ügyet, különösképpen a nyomozóhatósági munkát. A kerületi Fidesz-frakció véleménye szerint több bizonyítékot sem tártak fel az ügyben, és annak is felmerült a lehetősége, hogy a bűncselekményeket szervezetten követték el. Ha ez beigazolódik, már nem csak közokirat-hamisítás, de csalás miatt is felelniük kellene az érintetteknek.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a Fidesz kerületi frakcióvezetője megkereste az ügyben Mester Lászlót, a XVIII. kerület polgármesterét. A kerület vezetője a múlt héten azt mondta: úgy ítéli meg, hogy a csereszerződéseket a jogszabályoknak megfelelően írta alá. Mester ugyanakkor azt is elmondta, hogy 2003-ban egy belső vizsgálatot indított, mert gyanús tényeket észlelt, két köztisztviselőt el is bocsátott - tette hozzá a kerületi frakcióvezető. A politikus arról is beszélt, hogy a Fidesz-frakciót a mai napig nem tájékoztatták az ügy részleteiről, többi közt a belső vizsgálatról, illetve annak eredményéről sem. Ezért a szerdai képviselő-testületi ülésre interpellációt nyújtott be a polgármesternek. Azt kérte, hogy az interpelláció mellékleteként mutassa be a belső vizsgálat eredményét. Arra keresik a választ, hogy ha gyanús dolgokat észlelt az ingatlancsere kapcsán, miért nem tett feljelentést, hiszen ez neki hivatalból kötelessége lett volna.

Forrás: Hír Tv