2008. július 11., péntek

A szárnyaló ingatlanmaffia

"Kelta" ingatlanmaffia: az ex-SZDSZ-es polgi a Gárdát hívja segítségül - (Kurucz.info)

- Szerkmegj: nem az a fontos, hogy ki hív és kit, hanem az, hogy tenni akar valaki, valami normálisat a károsultakért! Csupán csak azért, mert nagyon is KELLENE !!!!!


"Ingatlanmaffiáról suttognak az Ormánságban

Baranya: A megye déli részén jól szervezett üzlet folyik. Pénzt kölcsönöznek a rászorulóknak – aztán nem akármit követelnek. Egyelőre zavartalanul.

Drávapiski polgármestere, (Kuruc.info: az ex-SZDSZ-es, így “biztosan” náci és rasszista) Mali Zoltán állt ki először a nyilvánosság elé a napokban, egy tévéinterjúban azzal, hogy körülbelül nyolcvan olyan lakóházról tud csak az Ormánságban, ami az ingatlanmaffia tulajdonába ment át a közelmúltban. Ezt a számot, elmondása szerint, úgy gyűjtötte be, hogy körbetelefonálta a polgármestereket: itt ennyi, amott annyi ingatlan került az amúgy szerinte egyetlen névvel fémjelzett társaság birtokába.

A módszer egyszerű, a megszorult embereknek kölcsönt adnak, több száz százalékos kamatra – az ügyletet valahogyan lepapírozzák, vagy sem, ennek kiderítése valószínűleg a rendőrség feladata –, majd ha a megbeszélt időre nem érkezik meg az úgynevezett tartozás, megy a ház. Papírral vagy fenyegetéssel. Volt, hogy papírral és veréssel. Mali Zoltán több települést említ, amelyik belesik a körbe: a saját faluján kívül Sárok, Hirics, Old, Siklós.

Az adósságcsapdába esett családok gyakran járnak úgy, hogy végül elviszik a fejük fölül a tetőt az uzsorások

Az adósságcsapdába esett családok gyakran járnak úgy, hogy végül elviszik a fejük fölül a tetőt az uzsorások

Folytathatjuk a sort például Beremenddel, Siklósnagyfaluval, Egyházasharasztival, Lapáncsával, Alsószentmártonnal, mi több: Péccsel is. A vélt listát, majdnem teljesen, Alsószentmártonban kaptuk olyanoktól, akiknek még megvan a házuk, de a kölcsönügyük úgymond még folyamatban van. Minden egyes alkalommal ugyanabba – a Mali Zoltán által is említett – névbe botlottunk. Illetve, másodszorra már csak meg kellett említeni, és az emberek rögtön tudták, miről akarunk kérdezni.

Alsószentmártonban, negyed óra leforgása alatt, körülbelül ötven méteres körzetben, elsőre három adósra bukkantunk. A négy gyermekes anya – állítólag azzal is megfenyegették őket, hogy a nőt, ha nem fizet, elviszik prostituáltnak – azt mondja: a férje 240 ezret kért kölcsön, jó egy éve. Most 1,1 milliót követelnek, a családfő azért ment ki dolgozni Angliába, hogy ezt előteremtse. Talán sikerül megegyezni a részletekben, mondja a nő. Az egyezségről készült írás, állítja. A kölcsön fedezete a 2002-ben épült házuk.

A másik, közelben lakó „adós” azt mondja, két részletben összesen 50 ezret kért, amit két hónap alatt meg is adott. Ám a pénzkölcsönző összesen 240 ezret követel, és folyamatosan a nyakára jár a „gorillájával”. Odatéved a harmadik kölcsönt kérő, és arról beszél, hogy 5 ezer kapott forinttal szemben állítólag már 400 ezer a tartozása. Ő valamennyire nyugodtabb, a ház az asszony nevén van. Amikor azt kérdezem, mennyi ház ment el eddig csak itt a kölcsönök miatt, szinte egyszerre válaszolják: legalább tíz. Abban is egyet értenek, hogy a falu háromnegyede érintett a kölcsönügyletekben.

Volt, aki már Mattyra költözött. Hét éve 120 ezer forint kölcsönből vett egy Zsigulit, a kölcsönből tavalyra 1,2 millió lett. Pontosan ennyiért ment el árverésen a múlt évben a háza, amin egyébként még ott az anyja haszonélvezeti joga. Miután bírósághoz fordult, egy baseball ütővel hátulról valaki leütötte.

Hogy mi az üzlet mindebben? Az, hogy az ingatlanok, bármenyire is a világ végén vannak, egyáltalán nem forgalomképtelenek. Továbbá megszorult albérlőket lehet szervezni beléjük, akiket újabb kölcsönök felvételére lehet ösztönözni, amiből megint le lehet csípni valamennyit.

A rendőrség jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt nyomoz, a siklósiakon kívül a megyei főkapitányság is kiemelten kezeli az ügyet.

Keretes anyag: Borsodban rejtélyes öngyilkosságok történtek, külön nyomozócsoport alakult

Miskolcon idén külön nyomozócsoport alakult a megyei rendőr-főkapitányságon, amelynek munkájától a rejtélyes öngyilkosságok ügyének felgöngyölítését remélték a rendőrségen. Erre azt követően került sor, hogy a Miskolci Rendőrkapitányság és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói április elején őrizetbe vettek két férfit. Mindkettőjükkel szemben élet és testi épség elleni, közvetlen fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást. Ennek során kiderült, hogy a gyanúsítottak banki hiteleket szereztek hátrányos helyzetű, de ingatlannal bíró helyiek számára, majd miután a hitelt azok képtelenek voltak törleszteni, fenyegetéssel hajtották be „kintlévőségeiket”. A feltételezések szerint az áldozatok közül többen ennek hatására öngyilkosok lettek, ez utóbbira konkrét bizonyíték egyelőre nincs, ám több, hasonlóan gyanús öngyilkosság is akadt Borsodban."

bama.hu; a kommentárokat érdemes elolvasni. A dologról az MN is írt; sajnos jelenleg cikküknek csak nyúlfarknyi kivonata érhető el online:

"Házat egy kiló kávéért: ingatlanmaffia az Ormánságban

Évek óta ingatlanmaffia tartja rettegésben az ormánsági falvak lakóit, az uzsorások néhány ezer ft-os kölcsönökért kaparintják meg a nehéz helyzetben élő emberek házait. A rendőrség nem nyújt segítséget, az uzsorások pedig már olyan bátrak, hogy életveszélyesen megfenyegetik a polgármestereket. Drávapiski előljárója elkeseredésében azt fontolgatja, hogy a Magyar Gárdát hívja segítségül. (Kuruc.info: hoppá! Már egy volt SZDSZ-es is a Gárdát hívja segítségül?! Mivé lesz ez a világ?!)

Ingatlanmaffia működik a dél-baranyai Ormánságban: jól szervezett üzleti körök pénzt adnak kölcsön rászorulóknak uzsorakamatra, s ha nem fizetik vissza határidőre, elveszítik a házaikat. Drávapiski polgármesterét, aki fellépett a bűnözők ellen, korábban életveszélyesen megfenyegették.
Mali Zoltán azt mondta, hogy saját felmérése eredményeképpen nyolcvan olyan ormánsági lakóházról tud, amely a közelmúltban került az ingatlanmaffia tulajdonába. Még július elején életveszélyesen megfenyegették Drávapiski polgármesterét, miután segítséget ígért egy uzsorások által kisemmizett családnak. Mali Zoltán először a rendőrséghez, majd az országos cigány vajdához fordult, aki végül nem avatkozott közbe. A polgármestert saját hivatalában fenyegették meg ismeretlenek.

A házak megszerzésében az az üzlet, hogy bármennyire is a „világvégén” vannak, forgalomképesek. Ki lehet adni megszorult albérlőknek, akiket újabb kölcsönök felvételére lehet ösztönözni. A rendőrség jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt nyomoz az ügyben.

Mali arról is beszámolt, hogy az egyik esetben egy kiló kávé és 30 ezer forint kölcsön miatt jutott a család olyan helyzetbe, hogy el kellett menekülnie az ingatlanából."

Nincsenek megjegyzések: