2010. június 5., szombat

Biztosítás miatt elárverezett lakások

Biztosítás miatt elárverezett lakások
http://www.magyarhirlap.hu/gazdasag/biztositas_miatt_elarverezett_lakasok.html

Mellékletben azon levél is, melyben jól kivehető, hogy a konkrét bűncselekmények elkövetése ellenére nem történik érdemi intézkedés, annak érdekében, hogy felszámolják a korrupciót. A Bíróságok, Ügyészségek, Nyomozó hatóságok a mai napig asszisztálnak hozzá.
Kérdés az is, hogy hol van a FIDESZ? Csak a kampányukhoz használták a és tettek ígéretet, hogy azonnal leállítják a kilakoltatást? Vagy ez is csak egy választási hazugság?
Többszörösére nőtt a faktoringcégek által megfenyegetett adósok száma
Egyre több olyan devizahiteles került bajba, aki a jelentősen megemelkedett hiteltörlesztését még fizeti, ám az ahhoz kötelezően megkötött biztosítást már nem. A bankok ilyen esetben is szerződést bontanak.
Januárban többszörösére nőtt azon panaszosok száma, akiket különböző faktoringcégek fenyegettek meg a hitel fedezetéül szolgáló ingatlanuk elvételével. Ráadásul egyre több adós hitelét mondta fel a bank azért, mert ugyan a törlesztőrészletet még ki tudták fizetni, ám a kötelezően megkötött biztosítást már nem – mondta lapunknak Dabasi Tamás. A Fehér Kéményseprők Országos Társadalmi Szervezetek Szövetsége elnöke felháborítónak tartja ezt az eljárást, s azt kérdezi: miért nem mérlegel ilyenkor a pénzintézet, miért rúgja fel a szerződést, miért nem menti meg helyette az ügyletét. Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője a Magyar Hírlapnak azt mondta: ha a hitelszerződés megkötésének felté telei között szerepel a biztosítás vállalása, akkor a bank jogsze rűen jár el, ha ennek nem fizetése esetén felbontja a szerződést. Ebben az esetben ugyanis a hitel fedezetének számít az ingatlan vagy egyéb vagyontárgyak mellett a biztosítási szerződés is, legyen az élet-, lakás- vagy más típusú biztosítás. Ennek nem fizetése pedig szerződésszegés. Egyetlen pénzintézetnek sem lehet megtiltani, hogy ilyen feltételt szabhasson. Éppen ezért arra hívta fel a figyelmet, ha az ügyfél nem képes a törlesztőrészletet és a biztosítást együtt fizetni, haladéktalanul értesítse a bankot, s közösen keressenek megoldást, hogy ne kelljen felbontani a szerződést – mondta Binder István.

Dabasi Tamás a faktoring- és végrehajtó cégek által elkövetett szabálytalanságok közé sorolta, hogy egyhavi törlesztőrészlet be nem fizetése esetén is azonnal felmondták a szerződést, vagy egyoldalúan módosították. Volt, amikor „egyéb” címszó alatt költségeket számoltak fel jogtalanul, amelyek a hitel összegét a tízszeresére emelték még akkor is, ha az adós visszafizette az eredeti hitelt. Az elnök szerint sok esetben alapos a gyanú arra, hogy visszaélések, bűncselekmények történtek. Számos esetben a megbízott ügyvédek és a vidéki banki kirendeltség vezetői összejátszanak a bírósági végrehajtókkal az ingatlan megszerzése érdekében.

Hunyor Erna


Szijjártó: a Fidesz azonnal le fogja állítani a kilakoltatásokat
2009. október. 12. hétfő | Szerző: MTI


A kérdést azzal kapcsolatban tették fel Szijjártó Péternek, hogy Orbán Viktor pártelnök a tv2 Napló című műsorának vasárnap sugárzott riportjában kijelentette: "A következő kormánynak rögtön az elején ki kell mondania: márpedig lakáselárverezés nincs; az emberek feje fölül, akármekkora is az adósságuk, a lakást nem lehet elárverezni".

Az újságírói felvetésre, hogyan lehet megelőzni, hogy ebből ne az következzék, hogy arra biztatják az embereket, ne fizessék vissza a hiteleiket, Szijjártó Péter kifejtette: számos család került rendkívül nehéz helyzetbe az elmúlt hónapokban amiatt, hogy a bankok elárverezik ingatlanjaikat, mert a válság és a kormányzati megszorítások miatt nem tudják visszafizetni hiteleiket.

Tarthatatlan állapot, hogy nehéz helyzetbe került családok feje felül elárverezik az ingatlanokat - hangsúlyozta a politikus, aki szerint ezt a folyamatot meg kell állítani, a kormányzat azonban nem volt erre képes.

Szijjártó Péter kijelentette: a Fidesz - kormányra kerülése esetén - egyik első intézkedéseként le fogja állítani a nehéz helyzetbe került családok kilakoltatásának, ingatlanuk elárverezésének folyamatát - jogszabályi eszközökkel.

Arra a kérdésre, hogy ezután mi lesz azokkal, akiknek nem árverezik el az otthonát, azt mondta, ez a második lépés. "Ahhoz, hogy ide eljussunk, az első lépést kell megtenni: Magyarországon nem fordulhat elő, hogy nehéz helyzetbe került családok feje fölül elvegyék a tetőt" - közölte.

Utóirat: Ezért már számon kérhetjük!!!!!

Nincsenek megjegyzések: