2010. május 20., csütörtök

Miért nem nyomoz a rendőrség és ügyészség?


MÉG MINDIG az Utcán az adósok 

Bővebben a Magyar Hírlapba  http://www.magyarhirlap.hu/gazdasag/utcan_az_adosok.html

Ajtót mutat a regnáló kormány a bajba jutott devizahiteleseknek ?

Sem a jelenleg még regnáló kormány, sem más hivatal nem érezte feladatának, hogy április után érdemben foglalkozzon a bajba került devizahitelesekkel. Az árverezések és kilakoltatások – amelyek egy része törvénytelenül folyik – moratóriumát a leköszönő szocialista kabinet semmiképp sem akarja meghosszabbítani.

A törvénytelen kilakoltatások és árverezések folytatódnak – hangsúlyozta lapunknak a Fehér Kéményseprők Országos Társadalmi Szervezetek Szövetsége elnöke. Dabasi Tamás elmondta, azt kérték, hogy hosszabbítsák meg az árverezési, kilakoltatási moratóriumot legalább az új parlament beiktatása után négy hónappal vagy december 31-ig. Kijelentette: mielőbb új szabályokra van szükség, ám ahhoz, hogy ezeket az új kormány és a parlament megalkossa, idő kell.

Beadványukra reagálva a törvénysértéseket a Miniszterelnöki Hivatal is elismerte. Válaszlevele szerint „ha nem is általános a kép, de tény, hogy visszaélések az ingatlanok értékesítésével kapcsolatban léteznek, hiszen ezt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) vizsgálatai is alátámasztják. Ezek azonban büntetőügyek, amelyeket a nyomozó hatóságoknak a PSZÁF átad, és ahol szükséges, együttműködik a hatóságokkal a hatékony fellépés érdekében.” Ezek után sajátos logikai bukfencet vesz a Miniszterelnöki Hivatal érvelése, és – a PSZÁF-re hivatkozva – elutasítja az árveréseken a kilakoltatottak védelmét ellátni igyekvő társadalmi szervezet kérelmét: „A felügyelet véleménye szerint az árverési moratórium meghosszabbítására vonatkozó kérdés kormányrendeleti szinten történő időszakos megoldása sem az adósok, sem a hitelezők érdekeit nem szolgálja, hiszen így az adósok terhei az idő múlásával csak tovább nőnek, míg a hitelezők fedezeti biztosítékai romlanak, ellehetetlenülnek, és a következmények összességében nem az intézkedésektől elvárt hatást eredményeznék.”

Binder István, a PSZÁF szóvivője azt mondta: április 14-én lépett hatályba az a kormányrendelet, amely új szabályokat állapít meg a lakóingatlanok bírósági végrehajtáson kívüli árverezéseiről. Eszerint a lakóingatlant az ingatlan fekvése szerint illetékes állami adóhatóság elektronikus árverési felületén kell értékesíteni. Az árverés kiírását az önálló bírósági végrehajtó, valamint felszámolási eljárás keretében a felszámoló kezdeményezheti.

Dabasi közölte, az ellentmondásos helyzet tisztázására kérték a felügyeletet, s arra, hogy a PSZÁF írásban adjon ki egyértelmű állásfoglalást.

Matolcsy György, a Nemzetgazdasági Minisztérium leendő vezetője a múlt hét végén úgy nyilatkozott: a Fidesz kormányra kerülve állami alapot hozna létre, amelynek révén majd a bajbajutottak lakáshiteleiket devizaalapúról forintalapúra tudják váltani. Szerinte ha a hitelfelvevő nem tudja az átváltott forinthitelt sem fizetni, akkor lehetőséget kell adni arra, hogy ez az állami alap megvásárolja a lakástulajdont, és bérletté alakítsa át.

Jelenleg 24 milliárd euró a magyar lakosság devizatartozása: az éves lakossági devizahitel utáni törlesztés plusz a kamat 1254 milliárd forintot tesz ki.
 
 
Hunyor Erna

Nincsenek megjegyzések: